"Be brave. Take risks. Nothing can substitue experience"

De praktische informatie over de omgeving

Als u op Sktaerud verblijft is het handig om de praktische informatie over de omgeving te weten waar u de boodschappen kunt halen, het nummer van de dokter enzovoorts. 

Wandelpaden om de hoek. Bezoekt u zweden? Dan wilt u ook vast en zeker vele wandelingen maken. Wilt u niet ver reizen voor mooie wandelingen? Geen probleem er is een natuurreservaat om de hoek genaamd Brattforsheden. Er zijn hier allerlei verschillende wandelingen waaruit u kunt kiezen!

Voor de nodige boodschappen rijd u naar Filipstad daar kunt u verschillende winkels vinden een ICA, Lidl, Dollar Store en de Pekas. Ook voor afhaaleten kunt u naar Filipstad, er zijn verschillende afhaalrestaurants, voor pizza, chinees, burgers enzovoorts!

In Zweden betaal je niet met Euro’s maar met de Zweedse kroon. Zweden is wel volwaardig lid van de Europese Unie maar je kunt er niet met de euro betalen. Betalen kun je over het algemeen overal met contant geld de Zweedse kroon. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd in Zweden. In sommige gevallen kan betalen met American express wel eens voor problemen zorgen. Contant geld kun je bij de alom bekende geldautomaten opnemen, Zweden noemt deze automaten Bankomat of Uttagsautomat. Visacard, MasterCard of Maestro en de Cirrus kaart worden nagenoeg altijd geaccepteerd in Zweden.

Alcohol is in Zweden over het algemeen gewoon verkrijgbaar. Op de terrasjes is bijvoorbeeld een wijntje iets prijziger dan in Nederland maar dat is mede afhankelijk van waar je je wijntje drinkt in Zweden. Voor een wijntje op een terras in Stockholm betaal je meer dan dat je betaald in bijvoorbeeld midden Zweden.

Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet in de reguliere supermarkt verkocht worden. De Systembolaget is in handen van de staat en stond bekent als een soort drogist waar je na registratie de nodige drank kon kopen. Tegenwoordig kun je de Systembolaget vergelijken met bijvoorbeeld de Gall&Gall, maar vaak net even iets groter. Er vindt geen registratie meer plaats maar je moet wel 18 jaar zijn en je kunt er voor schappelijke prijzen je favoriete versnapering kopen.